wtorek, 3 marca 2020

CIASTO BIAŁA DAMA


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń ( z puszki)
  • 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM SEROWO-ŚMIETANKOWY:
  • 300 g serka śmietankowego (może być z wiaderka)
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KOKOSOWĄ:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
DODATKOWO:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie, duża
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki (syropu nie wylewamy będzie potrzebny do ponczu). Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy, aż masa stanie się gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Bardzo delikatnie łączymy suche składniki w kilku porcjach dużą łyżką najlepiej drewnianą. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu upuszczamy gorącą formę z ciastem na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeden blat nasączamy ponczem.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek i kremówkę miksujemy razem, aż do powstania gęstej masy. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Niewielką ilość kremu wykładamy na biszkopt, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i nasączamy. Wykładamy ostatnią część kremu.
Masło roztapiamy razem z cukrem i dodajemy wiórki. Smażymy na średnik ogniu, aż zaczną się rumienić. Lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz