SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka
- 4 duże żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki mocnej kawy, zimnej
- 2 łyżki kakao
Formę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Żółtka przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z solą i cukrem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i układamy miseczkę nad gotującą się wodą. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i masa będzie jasna i gęsta. Zmielony twaróg o temp. pokojowej delikatnie łączymy za pomocą miksera z masą żółtkową. Następnie wlewamy kawę oraz stopniowo żelatynę.
Biszkopty lekko moczymy w naparze kawy i układamy na dnie tortownicy. Wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki, aż lekko stężeje.
Na tężejącym kremie układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Lekko je wciskamy w masę. Kremówkę i mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec miksujemy z przesianym cukrem pudrem i wykładamy na biszkopty. Gotowy sernik chłodzimy przez kilka godzin. Podajemy oprószone kakao.
Żółtka przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z solą i cukrem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i układamy miseczkę nad gotującą się wodą. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i masa będzie jasna i gęsta. Zmielony twaróg o temp. pokojowej delikatnie łączymy za pomocą miksera z masą żółtkową. Następnie wlewamy kawę oraz stopniowo żelatynę.
Biszkopty lekko moczymy w naparze kawy i układamy na dnie tortownicy. Wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki, aż lekko stężeje.
Na tężejącym kremie układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Lekko je wciskamy w masę. Kremówkę i mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec miksujemy z przesianym cukrem pudrem i wykładamy na biszkopty. Gotowy sernik chłodzimy przez kilka godzin. Podajemy oprószone kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz