wtorek, 3 marca 2020

SERNIK JAGODOWY PIECZONY (Z MROŻONYMI JAGODAMI)


SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 300 g ciastek oreo
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego*
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 g jagód (wcześniej rozmrożonych)
SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • jagody do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
* twaróg można zastąpić serem z wiaderka dobrej jakości
Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczka oreo mielimy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Następnie dodajemy roztopione masło oraz kakao i mieszamy dokładnie. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Folią aluminiową zabezpieczamy dno tortownicy, aby nie przedostała się woda podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Masę z ciastek wykładamy na spód, wyrównujemy. Wkładamy na 30 min do lodówki.
Twaróg miksujemy z cukrem, ekstraktem, sokiem z cytryny oraz jajkami. Następnie dodajemy jagody przeciśnięte przez drobne sitko. Na koniec masę łączymy z przesianymi mąkami i wylewamy na schłodzony spód. Formę wkładamy do większego naczynia. Wlewamy gorącą wodę do 1/2 wysokości. Pieczemy w temp. 150 C przez 1-1,5 godziny. Sernik powinien być ścięty i lekko sprężysty w środku. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 2-3 godziny. Następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wkładamy na noc do lodówki.
Jogurt oraz kremówkę miksujemy razem na gęstą masę. Na koniec łączymy z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch sernika i dekorujemy jagodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz