niedziela, 10 listopada 2019
CURRY Z JAJKIEM I KALAFIOREM1 mały kalafior2 duże ziemniaki sałatkowe6 jajek ugotowanych na twardo1 cebula4 ząbki czosnkukawałek imbiru (ok. 2 cm)2 malutkie suszone papryczki chili1 puszka mleka kokosowego (400 ml)2 łyżki pasty curry (czerwonej)3 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni)garść posiekanej kolendrysólCebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Na dużej, głębokiej patelni (lub w woku) rozgrzewamy olej na małym ogniu. Wsypujemy cebulę i pomału smażymy, aż się zezłoci.Obieramy czosnek i drobno siekamy. Obrany imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a umyty kalafior rozdzielamy na niewielkie różyczki.Dodajemy imbir, chili i czosnek do cebuli, smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie dodajemy ziemniaki. Zwiększamy nieco temperaturę i smażymy całość, mieszając wszystko, przez 3-4 minuty. Dodajemy pastę curry, a następnie kalafior, gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszając, by kalafior obtoczyć w przyprawach.Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy temperaturę, na wpół przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-25 minut. Mieszamy regularnie.W tym czasie obieramy ugotowane na twardo jajka, przekrawamy każde na pół. Gdy warzywa się ugotują, umieszczamy na patelni jajka przekrojoną stroną do góry w ten sposób, by do połowy były zanurzone w sosie. Gotujemy jeszcze 2 minuty, by jajka się ogrzały. Curry podajemy posypane płatkami migdałowymi oraz posiekaną kolendrą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz